DR koncertsal

DR koncertsal

En tur til København april 2010 for at høre Holst "Planeterne" og se Danmarks Radios nye koncertsal.

Lydmæssigt er det en absolut fremragende sal. Man kan høre den mindste detalje; lyden er varm og storslået, og man føler sig i den grad til stede. Efterklangen er kort så alt står præcist uden den overflødige udtværing og man kan rent faktisk høre den berømte knappenål.

Til lykke DR med den nye koncertsal; den vil snart blive prist for sit værd!

Visuelt er det derimod en skuffelse, selv om ideerne er geniale. Lysstriberne i gulv og trappe blænder, så man ikke kan orientere sig uden at skulle skærme med hånden. Koncertsalen er skamferet af små riller i træværket, der sikkert varetager akustisk diffussion, men kønt er det ikke og diffusion kan desuden nås med andre midler. Lobbien er tilmed holdt i sort, og bygningen er skrammet og virker allerede meget slidt. Afskærmningen omkring trapperne er i billig krydsfiner og virker mest af alt om en byggeplads. Som akustiker kan man ikke fri sig for en undren over hvorfor arkitekten ikke har valgt akrylplader til afskærmningen. Hvis de er "mikroperforerede" vil de være lydabsorberende samtidig med at de var pænere at se på.

Standard

Tak til Google for billedet.

Efterløn

Efterlønnen koster 18 mia kroner om året ifølge tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. En hurtig søgning på Google viser at Danmarks bruttonationalprodukt er på omkring 1.800 mia kroner. Det vil sige at efterlønnen svarer til cirka 1 procent af nationalbudgettet. Efter min mening er der ikke noget større problem i, at efterlønnere får deres penge. De har trods alt sparet op til dem. At det er mange penge for regeringen, her og nu, er sådan set ligemeget.

Mars Climate Orbiter

SI enheder

Ifølge Ingeniøren 2010-04-08 har Nasa siden tabet af Mars Climate Orbiter den 23. september 1999 ved Mars kæmpet for at indføre SI-enheder overalt i Nasa. Sonden gik tabt da forskellige grupper bag rumsondens styresystem hver for sig brugte henholdsvis engelske enheder (pounds, inches) og SI-enheder (kilogram, meter).

USA er det eneste land der endnu mangler at indføre SI enheder. Ok, lige med undtagelse af Burma (Maynmar) og Liberien, men måske foretrækker amerikanerne dette udmærkede selskab frem for det europæiske? De amerikanske fagbøger jeg har læst har ofte haft et afsnit med en opfordring om at skifte. En af forfatterene argumenterede med at USA mister milliarder af dollars hvert år alene ved stivnakket at fastholde deres enhedssystem.

Come on America. Get mature. Change to the SI units.

Standard

Overskrift

Dansk tekst.